Jalan-Jalan Langkawi | Beras Terbakar di Padang Mat Sirat

Orang kata kalau pergi Langkawi, kena singgah Beras Terbakar yang terletak di Padang Mat Sirat untuk tengok tinggalan sejarah sambil shopping kain batik. Jadi sampai je Langkawi terus ke Beras Terbakar Langkawi sebelum check in Hotel di Pekan Kuah. Bagi yang berminat untuk mengetahui kisah mitos Beras Terbakar boleh klik link ini -> Beras Terbakar Langkawi, Kedah .

 Kawasan tempat beras terbakar. Dulu dikatakan apabila waktu hujan akan kelihatan beras tersebut.
 Sebahagian daripada beras terbakar yang masih ada. Bercampur dengan batu-batu kecil. 
 
Orang ramai boleh melalukan sumbangan dengan meletakkan duit di dalam tabung yang disediakan.

Selain melihat tempat bersejarah, ada banyak kedai-kedai kecil yang disediakan. Antara barangan yang dijual ialah kain batik, kain pelikat, barangan cenderamata Langkawi, t-shirt dan lain-lain. Boleh dikatakan agak murah lah barang di sini.
 Terdapat seolah-olah 1 terowong yang dipenuhi dengan kedai-kedai. Tambahan pula ada bumbung, jadi nak membeli belah lebih selesa. :) Pendapat aku ok la kalau singgah nak jalan-jalan.

12 comments

  1. dah lama tak pergi langkawi. bestnya dapat cuti-cuti kat pulau mahsuri

    ReplyDelete
  2. Langkawi adalah salah satu tempat yg seronok utk berjln2... mmg auranya menyihatkan & menyeronokkan... :)

    ReplyDelete
  3. memang teringin sgt nak pergi sini. tapi smpai skrg tak jejak2 lagi.. takpe2, nanti one fine day sampai jugak, insyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  4. last time pergi Langkawi tak sempat singgah kat beras terbakar nie..rasa macam rugi pulak tak pergi hari tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. Kita suka gi langkawi...pantai dia cantik & shopping pun ok jugak...

    ReplyDelete
  6. bestnyaaaa lichaaaaaa...

    p.s promoted content 2x n dove :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. dah lama tak jalan2 dengan family la afiqah :(

      Delete
  7. cantik dh tempat ni.. dh lama nina xkesini kalau ke langkawi.. best la pegi time bkn cuti skolah

    ReplyDelete
  8. kalau pergi langkawi mesti shopping sakan chocolate je la..

    ReplyDelete
  9. nama je duduk kedah..lama dah tak pergi langkawi..tapi kalau pergi sana syurgaaa coklat la..kalau mak2 syurga pinggan mangkuk..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. betul tu.. haha.. siap beli luggage nak isi barang lagi pulak tu. hihi

      Delete
  10. http://taipannnewsss.blogspot.com/2018/04/kepribadian-ini-akan-buat-siapa-saja.html

    QQTAIPAN .ORG | QQTAIPAN .NET | TAIPANQQ .VEGAS |
    -KARTU BOLEH BANDING, SERVICE JANGAN TANDING !-
    Jangan Menunda Kemenangan Bermain Anda ! Segera Daftarkan User ID nya & Mainkan Kartu Bagusnya.
    Dengan minimal Deposit hanya Rp 20.000,-
    1 user ID sudah bisa bermain 8 Permainan.
    • BandarQ
    • AduQ
    • Capsa
    • Domino99
    • Poker
    • Bandarpoker.
    • Sakong
    • Bandar66
    Kami juga akan memudahkan anda untuk pembuatan ID dengan registrasi secara gratis.
    Untuk proses DEPO & WITHDRAW langsung ditangani oleh
    customer service kami yang profesional dan ramah.
    NO SYSTEM ROBOT!!! 100 % PLAYER Vs PLAYER
    Anda Juga Dapat Memainkannya Via Android / IPhone / IPad
    Untuk info lebih jelas silahkan hubungi CS kami-Online 24jam !!
    • WA: +62 813 8217 0873
    • BB : D60E4A61
    • BB : 2B3D83BE
    Come & Join Us!

    ReplyDelete