One Night Stand ~ Bayou Lagoon Park and Resort, Melaka

  I had a chance to spend the weekend in Melaka last month. It takes around 2 hours drive from Putrajaya dubbed as The Historic State, my short trip to Melaka this time does not include a visit to The A Famosa, Malacca Zoo, Baba Nyonya Heritage Museum ,etc. Not even The Famous Jonker Street. The only activity we had just to spend the night in the hotel. Erm...sexcited?. Haha.

-> It was a one night stand in Melaka

Memperkenalkan Bayou Lagoon Park and Resort, Melaka. Bayou Lagoon Park Resort mempunyai 2 villa iaiatu Amari Villa dan Tahiti Villa dengan bilangan sebanyak 565 unit service apartments.Terletak di Jalan Wakaf, hotel ini menyediakan pelbagai jenis bilik iaitu Studio, 2 bedroom apartment, 3 bedroom apartment, 3 bedroom penthouse. Dan macam yang boleh korang tengok, bilik yang aku ambil ialah studio room.

Bayou Lagoon Park and Resort juga mempunyai water park mereka yang tersendiri. Selain melancong di sekitar Melaka, pengunjung dapat bersantai dan bermandi manda di kolam renang yang disediakan. Boleh dikatakan sangat meriah pada musim cuti sekolah sebab bukan sahaja kanak-kanak malahan orang dewasa jugak memenuhi kawasan tersebut. Bayaran masuk bagi kanak-kanak ialah RM15 manakala bagi orang dewasa ialah sebanyak RM20. Water Park dibuka dari 9:00 pagi sehingga 7:00 petang.

Gambar Sekitar Bilik 
Gambar Bilik Air
My thoughts about Bayou Lagoon Park and Resort

Memandangkan aku check in pun dah lewat malam, jadi tak ada banyak benda yang boleh di perhatikan atau untuk diulas ini termasuklah perihal sarapan pagi, mahupun water theme park.

1. Lift
 I personally think that the lift is a bit too small to occupy tourist (it says 15 people max) but hey, what about our luggage?. Lift yang agak kecil dan perlahan bagi menampung pelancong yang ramai pada sesuatu masa. Aku tinggal di tingkat 9, kami terpaksa tunggu beberapa kali supaya boleh menggunakan lift kerana setiap kali lift dibuka, mesti penuh dan terpaksa bersesak-sesak.

2. Parking
 Memandangkan waktu aku pergi cuti sekolah, of coz the parking would be an issue. The Parking Bay provided is quite far because they do not have any basement parking. Plus, no lift provided. Kalau bertuah dapatlah korang parking dekat sekitar hotel tapi bagi yang kurang bertuah macam aku, menapak lah sehingga ke tingkat 4 untuk ke kereta.

3.  The room/ Bilik
Bagi bilik jenis studio boleh dikatakan ianya agak besar dan selesa. :) Terdapat 2 katil bujang yang disediakan beserta 2 biji bantal. Pelbagai keperluan asas di sediakan seperti seterika, pemanas air, peti sejuk dan lain-lain. Apa yang aku boleh simpulkan ialah simplicity. For a simple person, 1 pillow is already enough to satisfy the need. But for someone who used to sleep with 5 pillows, this will be a hard time. Haha. After a few toss and turn then finally I fell asleep. The hotel is providing the necessities at a very minimum level.

Secara kesuluruhan, aku berpuas hati dengan bilik di Bayou Lagoon Park and Resort.
Amari Villa, Bayou Lagoon Park Resort,
Jalan Wakaf Utama,
75450 Bukit Katil,
Melaka.
Tel: 06-233 0888
Fax: 06-253 3876
Email : reserve@bayoulagoon.com.my
website : www.bayoulagoon.com.my

He is going to miss this hotel. I bet. :)

Membeli belah Online Dengan Bijak!


Membeli belah Online dengan Bijak | Tidak dinafikan kini boleh dikatakan semua barangan boleh ditemui atas talian. Bukan sahaja gadjet, barangan berjenama, pakaian, malahan barang dapur seperti sayur semuanya boleh dihantar ke muka pintu anda. Tetapi sebagai seorang pembeli kita harus menjadi lebih bijak apabila membeli barangan secara online. Bijak bagaimanakah?

Shopping Online the Smarter Way | Why we need to be smart when buying things online?. Because we do not want to buy things which is over priced and getting a lot of discounts when purchasing will makes you... well, a smarter consumer!. Like me, I will only buy things if it is on sale or marked with 70% discount. As much as I love to do shopping, I would prefer to save whenever possible.

Remember, buying things with discounts wont just make cooler but smarter!
To do so, we have Iprice comes to the rescue.
Bagi mereka yang gemar membeli barangan secara atas talian pastinya gembira apabila melihat semua kupon dan promosi terkini boleh di dapati di bawah 1 bumbung. Ketika ini, Iprice menawarkan pelbagai  jenama dan kedai antaranya termasuklah Lazada, Zalora, Foodpanda, Jackow dan sebagainya. 

What so cool about the website is they will provide information on all brand and also provide the coupon codes for web stores. Taking below as an example.
Contohnya Zalora Christmas Gift Deals, apa yang perlu anda buat ialah klik "Go to Offer", dan anda akan  dibawa anda terus ke laman web yang menawarkan promosi tersebut.
 Mudah bukan?. Dengan ini kita tak akan lagi tertinggal mana-mana promosi mahupun setiap tawaran hebat yang sedang berlangsung dan semestinya membeli dengan harga yang lebih murah. Iprice  kini bukan sahaja di Malaysia tetapi ia juga telah menembusi Indonesia, Singapura, Hongkong, Vietnam, India dan Filipina.

See more for IPrice Here : Facebook & Twitter

Remember, always buy things if it is on sale or discounts.  :)

Mascara Issues ~ They're Real by Benefit Cosmetics

Ever since I started working, there will be a rare occasion where I will be applying mascara to my eyes. My previous job required me to sit the whole day in front of my laptop, drafting the sop, preparing the training slides and attending online meeting. Fast forward now, my current job is more to face new people everyday. Fun, yes very much!.

My case is on making eye contact.
That's why I need a new mascara. and probably a better one. 

Problems I have with mascara.
~ It causes my eyes to be itchy and teary. Pakai tak sampai 2-3 jam dah mula rasa gatal dan tak selesa.
~Menanggalkan bulu mata terutamanya bagi yang jenis waterproof. The flakes tends to enter my eyes and redness will appear. 
~ Still smudge even it claims smudge proof or waterproof. Pakai banyak lapisan mata terasa berat.
~Kena letak banyak lapisan barulah dapat hasil yang diingini, dan sudah nya nampak comot. In fact most of the mascara I have tried the end results will be not natural looking at all.


This mascara I got when I purchased the Beauty Score Promotion box by Benefit Cosmetics. So mine is the mini version :) . At least I got to try it first rather than spending a fortune on the mascara that I don't like. Tho is wish the price is slightly lower, MYR 90 maybe I bit pricy especially those who only wear it to special occasion. Anyway, I have tried this mascara for more than a month now I would say yes to the facts claimed below:
They're real! lengthens, curls, volumizes, lifts & separates. Our jet black, long-wearing formula won’t smudge or dry out. A specially designed brush reveals lashes you never knew you had!
What else you need to know:
94% saw dramatic length & volume*
90% saw base-to-tip curl*
94% saw visible lift*
100% saw long-wearing results*
*Results observed in a consumer panel survey                                       Benefits Cosmetics
Secara kesuluruhan aku sangat berpuas hati dengan mascara ini sebab mata tak rasa gatal dan merah walaupun aku pakai lebih 8 jam. Waktu cuci pun tak ada bulu mata yang tertanggal macam sebelum ini. Dah la bulu mata jarang, jadi setiap helai amatlah berharga. Haha. Bulu mata nampak lebih tebal dan panjang walaupun cuma 1 lapisan.

This is seriously no joke. See it for yourself how does the mascara works my eyelashes. I am not a pro in doing make up but it is amazing!. I am not wearing any eyeliner to show you the results that you can achieve with only They're Real Mascara itself.

Seperti gambar di atas, aku cuma pakai 1 lapisan (applied 1coat) pada bulu mata. Kalau nak efek yang lebih dramatic, boleh lah tunggu lapisan pertama kering , kemudian pakai lapisan ke 2 dan seterusnya. Walaupun tanpa eye-liner, mata dah nampak segar, cantik dan ceria. haha :)

 I am loving how the mascara makes my eyes look bigger while lashes look longer, thicker and fuller. So now making eye contact is no longer a problem!.

My Rating 
4.8 / 5

Product: Benefit They're Real! Mascara
Price:  MYR90 (8.5g/0.3 oz)
Where to buy: Benefits Cosmetics Oulet / Sephora.

YOKO Milk Shower Essential ~Be pretty with Milk

Moo Moo :)  

Psst~ Keep reading, Good news is waiting
The Products above are all milk based.

Do you know?.
"Queen of Egypt, Cleopatra attributed her smooth skin and beauty to a secret ingredient and that is milk. Thus, milk plays an important role in maintaining the beauty of your skin and keeping skin problems at bay."
 There are 4 steps that you can follow to get a smooth skin and hair. And trust me, the products that we are talking about is fairly cheap and affordable. No need to spend a fortune to be like Cleopatra. I like!. Marilah kita cantik bersama-sama dengan produk yang berasaskan susu dari Yoko. Secara ringkas, produk ini bukan hanya berfungsi untuk kulit tetapi juga rambut. Kalau nak cantik mestilah secara menyeluruh. Tak gitu?

Cara :Selepas shampoo rambut, sapukan yoko spa hair spa milky rich ke rambut dan tutup dengan tuala basah yang telah direndam air suam selama 10 minit kemudian bilas.

Effect to the hair, i would say it works amazing :) . Especially for a hijabis like myself, wearing tudung for like 8 hours per day is confirmed. But when I let loose the hair at home - woww. still soft and flowy. 
Rambut terasa berbau wangi dan tahan lama, tak berminyak dan melekit. Ia juga boleh dijadikan sebagai pengganti kepada conditioner.


Cara : Basahkan badan, lumurkan spa milk salt shower bath dan gosok dalam bulatan. Biarkan selama 3 minit kemudian bilas.

On the texture, I would say it is a bit hard to skin unlike any other scrub on the market. So for those who have a sensitive skin you might need to just rub softly. Bau milk salt ini mengigatkan aku kepada adunan untuk buat kek, pukul gula dan marjerin bersama-sama sehingga kembang. :) yup, thats the smell. The difference is it is salty and works to remove dirt deposit and dead skin cells. Kita digalakkan untuk menggunakan scrub/exfoliate sekurang - kurangnya sekali seminggu supaya kulit sentiasa sihat dan tak kusam.



Cara : Selepas mandi sapukan milky body lotion ke bahagian badan yang dikehendaki.

Antara semua produk kecantikan, benda yang tak pernah aku lupa untuk pakai setiap hari ialah lotion. This lotion right here is stored at my workstation. :) I have many hands to shake daily so of coz having a smooth hand is a must. Tak perlu risau untuk orang yang tak suka rasa melekit sebab lotion ini cepat menyerap ke dalam kulit. It smells nice as well, I personally like it but for those who preferred a rosy or flowery scent, this might be a bit too milky for you.

 Cara : Sebelum tidur, sapukan body butter cream ke seluruh tubuh badan sehingga meresap ke dalam kulit.

Perbezaan antara body butter dan lotion ialah kepekatan. Tekstur body butter lebih pekat dan tebal berbanding lotion iaitu ia lebih cair dan mudah meresap. For the effectiveness both are the same, to retain skin moisture, to make skin softer and smoother. Selepas beberapa hari memang boleh terasa perbezaan untuk tekstur dan lembapan kulit. Selalunya bagi orang yang bekerja dalam air-cond memang akan memiliki kulit yang kering, tapi memang aku nampak beza lah pada kulit dibahagian lengan. So far, Alhamdulillah this product is worth to try.

Like i promise Natta Cosme never disappointed me or my readers:
~GOOD NEWS ~ Enjoy 10% discount for ANY YOKO PRODUCT, key in coupon code "LOVEYOKO" upon checkout. Valid until 31-Disember-2014


Singapore Trip : Celebrating Love at The Daulat, Singapore

Our lovely trip to Singapore on last May was not planned at all, even the flight tickets were bought few days before the trip. Singapore was chosen because the country is near to Malaysia, it took only 1 hour by flight or few hours of driving, its a small country hence easy to navigate and most importantly they say - Singapore has the best transportation system.

We went by there by Tiger Air, for the cost & budgeting you can click here > Budget ke Singapore.
  USS was our main agenda in Singapore, read the tips here-> Tips ke USS, Singapore

Until we landed in Changi Airport, realization hit me. 
where are we going to stay??. 


So this is a story about how i met and fell in love with The Daulat, Singapore. We did not book any hotel for the trip at all. Lessons learn -> Book your hotels early in case of traveling to a famous place. Most of the hotels, hostels, even cheap dormitory are full house. I remember we went to about 15- 20 different type of hotels and ask for any room available but no. Its either - too expensive (1 room cost about 100 - 140 sgd per night), fully booked or the room is not to my liking.

We walked about few hours from the MRT station in Bugis until we reached Madras Street. Greeted with a warm welcome, the Mister inform us they have a vacant room. Alhamdulillah. I was jumping with joy. When I asked about the price - its at least 200 sgd per night. walaowei!. Expensive wor.
www.thedaulat.com
The Daulat, Singapore

At first, I was feeling meh about this hotel. Because the rate simply does not match my wallet as I clearly told him my budget was 100 per night. Unlike other receptionists that we met during the hotels hunting, the staff was kind enough to bring us around the hotels showing us the rooms and the facilities that they have and explained to us why the price is slightly higher from the rest of the hotels. (Hint - He was using his persuading & marketing skills). And it works!.

Finally I agree to a rate of sgd 175  (inclusive of GST) per night for a deluxe room. That was the lowest he can offer. 

The room that we stayed for the first night (Deluxe Room)

Basically everything about the hotel is super duper awesome!. Let me tell you why.

The rooms : I have stayed in 2 different rooms during our stay, 1 in the ground floor (deluxe)while another one is in level 2 (superior). Tho it is not big, but it is comfy especially the bed. :) Highly recommended for those who wants to spent their honeymoon staying in the room not going out for 24 hours. Plus, every room is equipped with a Nespresso (Pixie Range) machine for coffee. Boring?. Want to watch TV and listen to music? Yes, they provide a flat screen smart TV & European audio brand Geneva for your iphone. Problem with that is me and my husband were not smart enough to use it. Oh and free high speed WIFI.

The Food & Drinks : There a small bar (no worries, no liquor involve) located nearby the receptionist counter where you can make your own coffee and also unlimited supply of soft drinks provided. For breakfast, you will be served with English breakfast,cereals, breads, milk,fresh juices, etc. I opt for sunny side up while hubs choose to eat scrambled egg.

Staff/ Receptionist: For the so called tourist, the staff there all of them were helpful and friendly. They even recommended the best roti canai to eat just at the back of the area, and show us the map and share some stories about Singapore, the people and even about the current issues. My Hubs even stayed up until 2 am talking to the mister.

Other Facilities: The Daulat has its own rooftop swimming pool with an underwater sound system. Its an open one whereby you can swim while watch the sky at night.  You can relax and probably do some sun bathing on the couch at the second floor. We were so lucky even the Mister gave us 2 bicycle to ride during our stays. This is complimentary from the hotel. It was fun roaming around the city at night with bicycle, we never such kind of experience that in Malaysia.We went to Haji Lane and ate dinner at Kampung Glam Cafe.

Breakfast Time! - The Hotel's Bar


The Bathroom - Super Clean & the shower is heaven.
Lets explore Singapore!. - Bicycle on courtesy of the Hotel.
The room that we stayed for the second night (superior room)

I really wish to have a house with the same design as The Daulat itself. Look for yourself, isn't it nice to have your own balcony like this?.

The Daulat
16 Madras Street,
Singapore 208413

Tel: +6564085555
Fax: +6564088088
email: reservation@thedaulat.com

I know that the hotel might be a bit pricy (for backpackers) but it is worth the money.
my rating is : 4.8/5

Overall Comments:

I was so grateful that during our trip in Singapore we were blessed with so many kind hearted people who were willing to help us. The Indian guy in Madras Street for showing the MRT station, for a Chinese aunty who asked us to follow her (she was on her bike as well) to Haji Lane coz we were like lost puppy and to The Daulat staff, they give extra discount, give tips on places to go, just for us to have a memorable trip and a happy ones. If they stumble upon this article, Hugs N Kisses from Putrajaya :) 
Hurry, happy holiday :) 

Tips Mudah| Cara Menghilangkan Bekas Jerawat di Wajah

Cara Menghilangkan Bekas Jerawat di Wajah

Jerawat ialah musuh ketat bagi seorang perempuan. Kalau tak, tak adalah bersepah-sepah produk yang di jual di pasaran untuk menghilangkan jerawat, mencantikkan kulit, meruncingkan dagu, meratakan tona kulit dan sebagainya. :) And trust me, these manufacturers make a lot of money per year for those products they claimed as "anti-acne" and "whitening" your skin. 

Macam mana pun, tidak dinafikan kalau menggunakan barang-barang semulajadi kesannya pon boleh tahan cepat dan berkesan untuk menghilangkan bekas jerawat. Tak percaya boleh la cuba tips di bawah ni :


1. Kayu Manis + Madu
Cara menghilangkan bekas jerawat dengan kayu manis dan madu. Ambil sedikit serbuk kayu manis dan campurkan dengan madu. Kita buat ala-ala masker. Sapukan pada muka yang ada bekas jerawat. Amalkan untuk buat sebelum tidur dan bilas dengan air sejuk bila dah kering ataupun keesokan hari.

 2. Kayu Manis + Bedak
Cara menghilangkan bekas jerawat dengan kayu manis dan bedak sejuk. Caranya ialah dengan mengambil sedikit serbuk kayu manis dan campurkan dengan bedak sejuk. Sapukan pada parut jerawat, lakukan setiap hari secara konsisten. Insya Allah parut akan pudar dan beransur hilang. Cara ini mungkin agak sedikit pedih tapi berkesan.
 

3. Bawang Putih
Kita boleh menghilangkan bekas jerawat dengan menggunakan bawang putih. Bawang putih dikatakan mampu menghilangkan parut/bekas jerawat dengan berkesan. Seperti kulit kayu manis, Bawang putih juga agak pedih dan menyakitkan. Tetapi ianya dijamin berkesan!. Ambil 2 atau 3 biji ulas bawang putih, tumbuk lumat dan gosok atau sental ke bahagian yang terlibat beberapa kali sehari, ianya dapat mengurangkan parut jerawat anda!.
 

4. Nasi 
Cara menghilangkan bekas jerawat dengan air rendaman nasi. Caranya ialah rendam nasi ke dalam air suam biarkan seketika, lepas tu ambil air rendaman tersebut dan basuh pada muka anda. Biarkan sampai kering dan bilas dengan air sejuk. Petua ini banyak digunakan di negara sejuk seperti Jepun dan Korea.


Cara Menghilangkan Bekas Jerawat seperti di atas sangat mudah dan jimat. Selamat Mencuba  In sha Allah mujarab dan berkesan bila kita lakukan secara konsisten.  Klik Sini.

Tips | Melancong Ke Universal Studio [USS] Singapore

Universal Studio Singapore (USS) 

As a part of my Singapore trip, which was months ago I went to Universal Studio Singapore. USS ialah taman tema yang terletak di dalam Resorts World Sentosa yang terletak di Sentosa Island, Singapore. Dari hotel aku bergerak ke Sentosa Island dengan menaiki MRT. It is very convenient to travel the whole Singapore using MRT as their public transport is very reliable and impressive. Thumbs up for that :)

Secara ringkas, USS mempunyai 7 themed zone dan design bagi setiap satu kawasan ialah mengikut tema tersebut. Boleh rujuk gambar dibawah.
 source : wikipedia. 

Tips Melancong ke USS, Singapore

~ Gunakan MRT untuk ke sentosa world. Jadi seeloknya gerak awal pagi Contohnya aku 8:30 pagi keluar dari Madras Street ambil MRT terus ke Sentosa. Sampai dalam 9 lebih. Jadi dapat jalan-jalan sekitar sentosa sebelum beratur untuk masuk USS.

~ Beratur awal bagi mengelakkan membuang masa menunggu. Dalam 9:30 pagi dah boleh mula beratur sebab pintu akan dibuka tepat 10 pagi. Jadi keluarkan tiket siap-siap untuk pengesahan. Be prepared.

~Bawa sekurang-kurangnya 1 botol mineral water. :) Kawan aku cakap bawa makanan pon boleh letak dalam beg sebab kalau beratur awal selalunya diorang tak akan check sebab ramai sangat. So its totally depending on your luck.

~ Sediakan air untuk ke tandas. Please bear in mind, that the place you are visiting tandas nya tak macam Malaysia. Tak ada air la maksudnya. Jadi itulah kegunaan botol mineral water. Sebelum masuk tandas disediakan air (watercooler) jadi isi dalam botol and do your business inside.
~ Untuk setiap game, cuma ada 1 atau 2 yang melibatkan air iaitu di zon The Lost World -Jurassic Park Rapids Adventure Saranan aku pakai baju yang tak transparent  kalau korang tak nak pakai baju hujan. . Tapi tak adalah sampai basah kuyup :)

~ Pakai pakaian yang ringan dan boleh menyerap peluh. Kalau boleh t-shirt dan jeans. This is because USS is a theme park, hence you will be engaging in a lots of physical activities. Naik roller coster, water boat, accelerator, tengok 4D, dll. 

~ Disarankan untuk pakai sport shoes atau kasut bertutup. Korang akan berjalan seharian dan kenalah jaga kaki supaya tak melecet. Kalau main roller coster pon tak risau sandal akan tertanggal atau tercabut. 

~ Bawa camera untuk mengambil gambar tapi tak perlu dslr. A small digital camera/phone would serve the purpose. Asalkan ada camera untuk ambil gambar cukup lah. Tak perlu nak bawa kamera besar gedabak sebab susah nak simpan dan bawa. Ada loker yang disediakan, bayaran kalau tak salah lebih kurang sgd 5 sejam ataupun 30 minit

~ Dari segi makanan, terdapat banyak kiosk, dan F&B outlet di setiap zon tetapi bukan semuanya  makan menyediakan makanan halal. Jadi tengok betul-betul. Kalau tak salah, ada 1 kedai pizza/burger/western yang menjual non halal food. Saranan aku, makan dekat luar dari USS. Boleh keluar masuk bila2 masa, bila dekat gate tu nanti dia akan cop tangan korang.

~Makan di luar USS. Masih dalam kawasan sentosa dekat kawasan luar / area yang ada Globe tu ada tempat makan. Ada banyak menu dan harga pon boleh tahan. SGD3.5 untuk Nasi Briyani. Makanan yang dijual pon sangatlah sesuai dengan tekak melayu lagi pun lebih murah.

Where to start?

~ Most people would say- start from the left. But for me- start from the right. The sequence following from the right is going to be : Hollywood, Madagascar, Far Far Away, The Lost World, Ancient Egypt, Sci-Fi City and lastly New York. Alasan aku untuk bermula dari kanan sebab tak perlu nak beratur lama untuk setiap bahagian. Kebanyakan game di bahagian kanan adalah simple, dan very rilex. Kira bolehlah nak warm up dulu sebelum main game yang lebih ekstrem seperti di Ancient Egypt. Last reason is I want to save the best for the last. Paling lama aku habiskan masa ialah di bahagian kiri sebab dekat situ banyak live show yang best.



What is the best & What not to miss?.

~The scariest part is Revenge of The Mummy: The Ride di zon The Ancient Egypt. Secara ringkas, korang akan naik roller coster yang sangat laju, di dalam gelap dan penuh dengan efek bunyi yang mengerikan macam dalam filem the Mummy.  Even my hubs scream like a girl  because the roller coaster is freaking fast, up and down. Rasa nak tercabut jantung.

~ The interesting ride is Transformers: The Ride . Ianya ialah 4D Dark Ride Motion Simulator. The thing feels really real like you are in the movie itself helping Bumblebee to fight the bad guys. Terdapat efek khas, iaitu air, angin, udara panas, kabus dan sebagainya.

~ Their live show is a must to watch. Wajib tengok. Caranya bila masuk ambil jadual masa live shows yang disediakan. Setiap 1 show akan ada 3 atau 2 kali dalam tempoh sehari. Kena pandai merancang masa. 
Show yang paling aku suka ialah Pantages Hollywood Theater, Lights! Camera! Action ! Hosted by Steven Spielberg, Live Performance by Elmo & Friends di kawasan Hollywood boulevard dan sebagainya.

~Take pictures with all the characters :) In USS there are so many characters that you can meet. Di setiap zon, kita berpeluang untuk mengambil gambar dengan pelbagai jenis karakter. Contohnya di Hollywood ada Marylin Monroe. Wooot Woot. There are Elmo and friends, Madagascar characters, Kungfu Fanda and so much more. Rugi sangat kalau tak ambil gambar dengan semua watak-watak kartun yang comel.


Read more: Wikipedia

DIY | Bunga Hiasan Pelamin {Tema : Ungu + Putih}

DIY | Bunga Hiasan Pelamin / Hiasan Rumah
 [Tema : Ungu + Putih ]

Just how much I love being surrounded myself with flowers, I also love creating and arranging them. If I don't have anything else to do in this world i would rather become a florist. Alasannya mudah, sebab bunga boleh membuatkan seseorang yang sedang berduka menjadi gembira. Bunga juga dijadikan sebagai tanda cinta, bilangan kuntum juga membawa satu petanda.

Bagi mereka yang sukakan konsep DIY (do it yourself), bunga hiasan ini adalah sesuatu yang wajib untuk dicuba disamping dapat menjimatkan wang daripada menyewa bunga hiasan untuk pelamin. You can also add your own personal touch to your precious day. Lepas hari bahagia, boleh guna pulak untuk hias rumah. Lets create something beautiful, jom!.

Bahan- bahan yang diperlukan :
 1) Bunga Carnation warna putih
2) Pucuk Bunga warna putih
3) Bunga Hydrangea warna ungu
4) Pasu Bersaiz Kecil
5) Cutter / Pemotong
6) Gabus
Bunga Hydrangea
Pucuk Bunga
Bunga Carnation Pasu Bunga 

________________________________________

Ini adalah cara menggubah bunga hiasan yang paling asas dan mudah. Tak perlu menggunakan tapi hijau dan lidi untuk memanjangkan bunga apabila hendak dicucuk di dalam pasu sebab kita cuma  menggunakan pasu bersaiz kecil. Sila pastikan cutter yang digunakan tajam, dan potong di bahagian paling hujung jambangan.

Cara-cara membuat Bunga Hiasan Pelamin/ Hiasan Rumah

1. Potong setiap kelopak bunga dengan menggunakan cutter/pemotong dan letakkan di tepi.

2. Ukur saiz gabus dan potong mengikut bentuk pasu. Gabus yang dipotong hendaklah muat-muat dengan pasu tersebut supaya bunga terletak kukuh dan tidak senget atau tumbang.

3. Mulakan dengan mencucuk bunga carnation dibahagian tengah. Tandakan 5 point seperti bucu bintang supaya nampak lebih seimbang. Untuk bahagian tengah jambangan, biarkan bunga carnation lebih tinggi dari yang lain. Tujuanya supaya jambangan yang telah siap tidak nampak seperti penyek. (maaf tak ada gambar ketika sedang mencucuk) 

4. Kemudian, cucuk pula bunga hydrangea menggunakan kaedah yang sama diantara bunga carnation tersebut. Kalau perlu cucukkan bunga carnation dan hydrangea rapat-rapat supaya kelihatan cantik dan tidak berlopong. :)

5. Langkah terakhir ialah dengan mencucuk pucuk bunga berwarna putih. Pucuk bunga ini tidak perlu diletakkan banyak. Cukup sekadar memenuhi ruang yang ada. Ianya berfungsi sebagai hiasan tambahan.


Pandangan atas Bunga Hiasan Pelamin
Close up - Bunga Hiasan Pelamin

Selamat Mencuba. Sebarang persoalan boleh tanya kan di ruangan komen :)